Journalistiek niet langer zorgenkind

‘Heldere koers en speerpunten’

  • De opleiding journalistiek krijgt na jaren weer voldoende van de Keuzegids.
  • Het nieuwe onderwijsconcept moet de didactiek uitdagender maken.

De opleiding Journalistiek, die in 2011 in een ernstige crisis belandde na een negatieve beoordeling van accreditatieorgaan nvao, lijkt eindelijk uit het dal. Het aantal inschrijvingen van nieuwe studenten is met 25 procent gestegen naar tweehonderd. En de studie krijgt voor het eerst geen onvoldoende meer van de Keuzegids, die jaarlijks alle hogescholen vergelijkt. Vorig jaar kreeg journalistiek nog een 4,8 als rapportcijfer, in de nieuwe editie van de Keuzegids scoort ze bijna een voldoende: 5,6.

Volgens opleidingsdirecteur Bas Mesters is er veel energie gestoken in het verbeteren van het curriculum en in het naar binnen halen van het werkveld. “Het aantal gastdocenten is gegroeid. En er is een heldere koers met duidelijke speerpunten: constructieve journalistiek, crossmediale journalistiek en ondernemende journalistiek. Op die punten gebeurt veel qua vernieuwing. Zoals binnenkort een internationaal congres over constructieve journalistiek, of het ‘freelanceloket’ dat wordt gelanceerd voor en door de studenten.”

Van de vier journalistiekopleidingen in Nederland doet Windesheim het in de Keuzegids nu een stuk beter dan hekkensluiter Hogeschool Utrecht (rapportcijfer 4,4). Journalistiek van Fontys Tilburg krijgt net als Windesheim een 5,6. De hoogste beoordeling gaat naar de Christelijke Hogeschool Ede (6,4).

Journalistiek scoort op de deelbeoordelingen in de Keuzegids vooral gemiddelden. Dat er geen voldoende wordt behaald ligt aan twee minscores: ten eerste zijn studenten zijn niet helemaal tevreden over het studieprogramma en de toetsen, ten tweede over de vaardigheden die ze leren. Volgens Mesters wordt daaraan gewerkt: “De invoering van het nieuwe onderwijsconcept komend jaar biedt extra mogelijkheden om de didactiek uitdagender te maken. Om het onderwijs verder toekomstbestendig te maken, hebben we op de speerpunten specialisten aangetrokken die ons inspireren. En studenten krijgen de komende jaren steeds meer ruimte om hun studie mede vorm te geven. Het door studenten geïnitieerde plusprogramma Islam en de collegetour ‘Uitgelicht’ zijn daar voorbeelden van.” (EM)

Er is 1 reactie op “Journalistiek niet langer zorgenkind

  1. Johng873 schreef:

    Very well written article. It will be helpful to anyone who usess it, as well as yours truly gcgfkfefcdbd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *