Luchtacrobatiek op hoog niveau

Calo-studente Pascalle: ‘Ik train wekenlang voor trucs’

Ze hangt hoog boven de grond in zijden doeken, doet daarin een spagaat, klimt erin naar boven of rolt zich erin op. Calo-studente Pascalle Poelman is circusartieste, gespecialiseerd in ‘Aerial Silk’.

Als luchtacrobaat vertrouwt Pascalle volledig op haar ervaring, kracht en behendigheid. Ze specialiseerde zich in de discipline Aerial Silk, waarbij ze zo’n zeven meter boven de grond trucs doet in zijden doeken. Zonder veiligheidskabels.

Pascalle: “De eerste keren was dat erg spannend, maar ik weet dat ik de kracht in mijn armen heb om mezelf vast te houden. Ik doe een truc alleen zo hoog wanneer ik hem volledig beheers. Trainen doe ik op één tot twee meter boven de grond, altijd met valmat. Langzamerhand ga ik steeds hoger.”

Enorme kick
Sommige trucs kosten veel tijd om te leren, andere heeft Pascalle zo onder de knie. “De losse spagaat, waarbij je in de doeken een spagaat doet zonder je met je handen vast te houden, lukte me meteen bij de eerste poging.” Voor andere trucs is ze weken aan het trainen. “Ik blijf proberen en accepteer dat ik af en toe val. Soms geef ik zelfs op en probeer het later nog een keer. Als een truc uiteindelijk lukt, geeft dat een enorme kick!”

Circuskamp Santelli
Op haar zesde maakte Pascalle kennis met het circusleven. “Andere kinderen gingen in de zomer op zeilkamp, ik ging op circuskamp bij jeugdcircus Santelli in Groningen. We leerden dingen als jongleren en koorddansen. Ik vond het zo leuk dat ik nooit meer ben weggegaan.” Inmiddels bied ze als zelfstandige haar acts aan, onder de naam Aerial Passion. “Ik word ingehuurd voor circusvoorstellingen, evenementen en bedrijfsfeesten en maak acts op maat.”

Pascalle noemt zichzelf dan wel circusartieste, maar eigenlijk heeft ze een hekel aan dat woord. “Het roept de associatie op met traditionele circussen met clowns met rode neuzen en meisjes in glitterpakjes. Het moderne circus is veel meer dan dat: het is theater met een verhaallijn.”

Durf te proberen
Een evenement waar Pascalle aan meewerkte is Friesian Proms. Vorig jaar vroeg de organisatie van de paardenshow aan Pascalle om samen met een groep ruiters een voorstelling te maken. Met paarden en luchtacrobatiek. Die kans greep ze met beide handen aan. “Het was keihard werken en je bouwt een bijzondere band met elkaar op, omdat je allemaal voor hetzelfde doel gaat: een fantastische show.”

Daarvoor had Pascalle nog nooit op een paard gezeten. “Ik had zelfs een hekel aan paarden. Maar je moet durven proberen om te groeien. Ik bleek het juist leuk te vinden!” De voorstelling werd ontzettend mooi. “Heel groots. Een orkest speelde live muziek en de aankleding en het licht waren prachtig!”

Rhönrad
Naast luchtacrobate is Pascalle rhönradturnster. In een groot wiel doet ze verschillende trucs terwijl ze ermee rolt. Of ze tolt ermee op de grond, of springt er sierlijk vanaf. Ze kwam rhönradturnen op het spoor toen ze op zoek was naar een tweede act om aan te bieden. “Ik zag in een show een rhönradturnster en wist meteen: dit wil ik! Over de kop gaan in zo’n rad, dat leek me gaaf. En dat is het ook.”

Eén grote speeltuin
“Het is mijn droom om van dit werk te kunnen leven. Het is mijn passie. Ik heb geen groots doel, maar wil graag nog een keer optreden met het bekende Arlette Hanson Wintercircus, en als circusartieste veel van de wereld zien. Als ik maar kan optreden, dan ben ik blij! En trainen vind ik net zo leuk: het is fijn om fysiek bezig te zijn en te doen wat je leuk vindt. Als ik rondkijk tijdens het trainen denk ik: het is net één grote speeltuin. Heerlijk!”

Tekst: Janine Sterenborg
Foto’s: Gerben Rink

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *