Voor stage de wereld rond

Student Anne reist mee met de Volvo Ocean Race

Naar alle uithoeken van de wereld reizen en andere culturen leren kennen, wie wil dat nou niet? Bedrijfskundestudente Anne van der Wereld mag het doen, want ze loopt stage bij de Volvo Ocean Race, de grootste zeilwedstrijd ter wereld.

“Het is gaaf dat ik zoveel mag reizen en zoveel te zien krijg van andere mensen en culturen”, vertelt Anne van der Wereld (24), studente bedrijfskunde. Ze loopt stage bij de Volvo Ocean Race en reist daarvoor naar alle landen waar de deelnemende boten aanleggen.

Topsporters
Aan de race, die de hele wereld over gaat, doen topsporters uit allerlei landen mee. Anne: “Ze zijn erg gedreven en hebben een mentaliteit van: niet zeuren, hard werken en doorpakken. Ik ben erg ambitieus, dus het is fijn om met hen te werken.”

In de twaalf plaatsen waar de boten een stop maken (zie kaartje linksonder), wordt een ‘race village’ ingericht met attracties voor het publiek en werkplekken voor de organisatie en deelnemers. Anne is accreditatiecoördinator, ze zorgt dat medewerkers en zeilers toegang krijgen tot zones die niet toegankelijk zijn voor het gewone publiek. “Ik controleer vooraf of ze zijn aangemeld door de zeilteams. Daarnaast help ik met praktische klussen: lunches regelen, visums ophalen, dingen klaarzetten, de internetverbinding checken, enzovoort. Wat dat betreft voel ik me een echte stagiair, haha. Fijn dat er zoveel te doen is, hoor! Al had ik op iets meer uitdaging en verantwoordelijkheden gehoopt.”

Unieke kans
Anne kwam in aanraking met de Volvo Ocean Race tijdens de minor eventmanagement. Ze wilde haar afstudeeropdracht bij het evenement doen, maar heeft nog niet genoeg studiepunten. “Toch ben ik gegaan. Het evenement wordt pas over drie jaar weer gehouden, dus het is een unieke kans.”

Sommige docenten vinden dat minder verstandig en adviseerden Anne om eerst haar punten te halen. “Andere zijn het gelukkig met me eens en vinden dit een bijzondere mogelijkheid die ik met beide handen moet aangrijpen. Ik heb veel steun aan een docent met wie ik regelmatig contact heb via Skype. Hij helpt me om toch nog een beetje voor school bezig te zijn.”

Het belangrijkste wat Anne leert tijdens haar reizen: minder direct zijn. “In mailtjes ben ik vrij taakgericht: tak, tak, tak, dit gaan we doen. Bij Britten komt dat bijvoorbeeld erg bot over. Die zijn veel terughoudender en zullen nog eerder hun tong afbijten dan dat ze ‘ja, maar waarom?’ zeggen.”

Vrienden maken
Als de boten een grote afstand afleggen naar de volgende tussenstop, heeft Anne soms even vrij. Die tijd gebruikt ze voor sightseeing. “Binnenkort heb ik twee weken om Nieuw-Zeeland te verkennen. Dan ga ik onder andere een bijzondere rivier bezoeken, een wandeltocht maken en vissen. En toen ik eerder op de Filipijnen was, heb ik veel gedoken.”

Mist ze ook dingen nu ze zo lang van huis is? “Kaas eten! Gelukkig vliegen een paar medewerkers tussendoor terug naar Nederland. Die nemen soms een kilo voor me mee. Verder mis ik natuurlijk familie en vriendinnen. Een week voordat ik vertrok heb ik een nichtje gekregen. Als ik in juli terug ben, kan zij al lopen! Gelukkig zie ik haar bijna dagelijks via Skype.”

Bij elke tussenstop is er een feestje voor de tussentijdse winnaar en er zijn regelmatig crewparty’s voor de medewerkers. “Je maakt makkelijk vrienden. We gaan vaak samen eten en ’s avonds wat drinken in de stad. Ik heb nog nooit zoveel gedronken als tijdens deze stage. Deze stage is echt studentenleven next level!”

Jitse Schipper

Wat is de Volvo Ocean Race?

  • De Volvo Ocean Race is de grootste, meest prestigieuze en misschien wel de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld.
  • De teams varen in negen maanden de hele wereld over. De race startte in oktober in Spanje en ging via Afrika, Australië en China naar Nieuw-Zeeland, waar Anne nu is. De komende maanden zeilen de boten naar Brazilië en de Verenigde Staten, om te eindigen in Europa.
  • De deelnemers zijn topsporters uit de hele wereld. Sommigen van hen doen ook mee aan de Olympische Spelen of de America’s Cup.
  • Het evenement bestaat sinds 1973 en werd het vaakst (drie keer) gewonnen door teams met een Nederlandse vlag.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *