Spreekuur voor studenten met financiële problemen

  • Een eerste cross-over van de opleidingen HBO-Rechten en Social Work.
  • Want: ‘Er moet een veilige plek komen om over financiële problemen te praten.’

Vanaf 13 november zijn twee studenten, één uit elke opleiding, elke dinsdagmiddag te vinden in de XT-lobby. Daar kan iedereen hen opzoeken. Er is ook een aparte gespreksruimte voor als de student daar behoefte aan heeft. Het duo wordt bijgestaan door sociale raadslieden van De Kern (maatschappelijke dienstverlening Zwolle). Daar is behoefte aan, vertelt projectleider Inge Bekhuis: ‘Bij Deltion draait het al vijf jaar en daar neemt de vraag naar deze vorm van hulpverlening alleen maar toe. De huidige prestatiedruk én het leenstelsel zorgt, denk ik, voor extra stress.’

Een van de twee studenten die straks de ‘aftrap’ zullen verzorgen is Rebecca van den Akker. Ze wilde graag meedoen aan het spreekuur omdat ze later vergelijkbaar werk wil gaan doen. ‘Ik kom uit een gezin dat financiële problemen heeft gehad. Ik heb een tijd met mijn vader en broertje onder bijstandsniveau geleefd. Na mijn opleiding wil ik als bewindvoerder of juridisch adviseur werken.’

De tweede student, Linde ten Lohuis, vindt dat er te weinig steun is voor studenten die in financiële problemen komen: ‘Op het moment dat je 18 wordt, word je de grotemensenwereld in geslingerd en moet je het maar uitzoeken. Ik vind het belangrijk dat het taboe op financiële problemen wordt doorbroken en dat jongeren een veilige plek hebben waar zij kunnen praten over dit soort zaken.’

Vindt ze de cross-over een nuttige toevoeging aan het curriculum? ‘Absoluut! Later zal ik als social worker met allerlei partijen moeten samenwerken. Door deze cross-over krijg je de kans om dit alvast een beetje te proeven.’ Rebecca: ‘Zo doe je veel ervaring op. Je leert met mensen omgaan, advies geven, dingen uitzoeken. Voor een toekomstige jurist zijn deze ervaringen erg belangrijk. Als je bij het UWV of het Juridisch Loket wil werken, dan heb je deze vaardigheden nodig.’

Bekhuis verwacht dat de cross-over ook docenten zal inspireren: ‘We zijn docenten van beide opleidingen aan het opleiden zodat ze die taak van de sociale raadslieden deels kunnen overnemen. En natuurlijk is het de bedoeling dat als docenten hier meer in thuis zijn, dat weer kan leiden tot nieuwe vormen van onderwijs. We zien in de praktijk veel raakvlakken tussen beide opleidingen. Het werkveld vraagt om “duizendpoten” die deze problematiek van verschillende kanten kunnen bekijken, zowel de juridische als de sociale aspecten.’ (MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *