Stoere nieuwe gevel voor B en C

De oude gebouwen kunnen na de renovatie weer twintig jaar mee

De eerste schetsen en plannen voor de renovatie van de panden B en C zijn klaar. Opvallend in het ontwerp zijn de brede horizontale gevelbanden, die voor ventilatie en voor zonwering zorgen.

De renovatie zal van einde 2019 tot en met voorjaar 2021 gaan duren, vertelt projectleider Fabio Ottenbros van de afdeling huisvesting. Het Haagse architectenbureau LIAG tekende een stoere witte gevel die qua stijl aansluit bij de omliggende panden op de campus. Naast de opknapbeurt van de daken en gevels zal de binnenkant een beperkte facelift ondergaan. De renovatie gebeurt zoveel mogelijk circulair en milieuvriendelijk.

Slechte isolatie
De meer dan dertig jaar oude panden zijn slecht geïsoleerd en hebben nog geen klimaatinstallatie. Net als bij het eerder gerenoveerde gebouw A komt er bij B en C straks een grote klimaatinstallatie op het dak. De luchtkanalen gaan buitenom via de brede gevelbanden naar de verdiepingen. Bij gebouw A lopen deze kanalen verticaal over de gevels, bij het ontwerp van B en C lopen ze horizontaal en gaan ze aan de zijkant steeds een etage lager (zie illustratie).

De brede witte gevelbanden zijn schuin afgeplat, waardoor ze ook het licht reguleren dat door de ramen binnenkomt. De schuine vorm varieert naar gelang de zijde van het gebouw. Aan de schaduwzijde (rechts op de illustratie) is de belijning dusdanig dat de banden veel licht binnenlaten, aan de zonzijde vormen de banden juist een extra zonwering.

De laagbouw van B, waar de pabo zit, krijgt mogelijk een groene gevel, met planten langs een houten betimmering.

Zes fasen
De aannemer die de klus gaat uitvoeren zal naar verwachting in mei bekend zijn. daarna wordt een bouwteam opgericht. De renovatie gaat in zes fasen gebeuren, van najaar 2019 tot voorjaar 2021. “We hebben van de renovatie van A geleerd om deze fasen niet te klein te maken. Door hele vleugels tegelijk aan te pakken kun je beter plannen en beperk je de overlast”, aldus Ottenbros.

Extra aandacht vragen het Mediacentrum en de C-kantine. Die zitten deels in het entreegebouw en deels in de oudbouw, zij moeten gewoon door kunnen draaien tijdens de bouwwerkzaamheden. Het kunststof kap op de kantine wordt aangepast tijdens de renovatie, zodat de lokalen eromheen uitzicht krijgen op de kantine.

Het voorlopig ontwerp voor de 15,3 miljoen euro kostende renovatie wordt vandaag (1 november) besproken door de centrale medezeggenschapsraad.

D-gebouw voor tijdelijke huisvesting
De opleidingen en afdelingen die in B en C zitten, worden tijdelijk gehuisvest in het oude gebouw D, dat over een paar jaar gesloopt zal worden. Het verhuizen gebeurt vanaf de herfstvakantie van 2019. De huidige bewoners van D moeten uiterlijk zomer 2019 vertrokken zijn. De komende weken gaan de opleidingen van BMR al weg uit D, naar het X-gebouw. In zomervakantie van 2019 verhuist ook het Windesheim Honours College van D naar X. Het Toetscentrum verhuist van D naar het G-gebouw.

Daarmee is de stoelendans nog niet compleet: want ook de onderwijs- en tentamenlokalen van gebouw D kunnen na dit studiejaar niet meer gebruikt worden. Via diverse interne verhuizingen wordt in gebouw T extra plek geschapen voor onderwijslokalen. En de sportzalen van S zullen vanaf 2019 vaker worden ingezet voor tentamens.

Tekst: Ernest Mettes
Illustraties: LIAG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *