Tjeerd in Nieuw-Zeeland / 4: ‘Doordeweeks moet er hard gewerkt worden’

Tjeerd Brandsma is derdejaars Logistics Engineering en loopt dit semester stage in Auckland, Nieuw-Zeeland. Voor win’ doet hij verslag van zijn belevenissen.

Elf weken buitenland alweer. Het begint raar te worden om vrienden en familie lang niet gezien te hebben. Toch voel ik me hier helemaal thuis, mensen op straat en in de supermarkt herkennen mij, en ik hen. Afgelopen weekend was ik voor de tweede keer in Rotorua (een stad middenin een gebied met spuitende geisers, kokende modderpoelen en stomende heetwaterbronnen) en zelfs daar kwam ik bekenden tegen!

In de afgelopen maanden was ik in alle weekenden slechts één dag écht vrij. De rest van de tijd was ik of op georganiseerde tripjes, of ging ik eropuit met m’n eigen auto. Heerlijk! Maar het kan niet altijd feest zijn, doordeweeks moet er ook hard gewerkt worden. Elke dag om 7.25 uur op kantoor aanwezig om te werken aan mijn onderzoek ‘Hoe de productie te veranderen zodat Cavity Sliders kortere levertijden kan realiseren’. (Cavity Sliders is dus het bedrijf waar ik stage loop.) Best ingewikkeld allemaal, maar supergaaf om te doen.

Het mooie aan stagiair zijn in Nieuw-Zeeland is dat je bijzonder veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt. Ze vertrouwen er op dat ik, met de kennis uit West-Europa, hen echt verder kan helpen. Tegelijk is de houding hier in het bedrijf veel informeler dan ik gewend ben. Buiten de deur lunchen met collega’s, uitgenodigd worden om mee te gaan vissen op zee, het kan allemaal hier. En wat was dat gaaf trouwens, vissen op zee! Nog iets wat ik in Nederland nooit gedaan zou hebben, hier zijn het kansen om nieuwe ervaringen op te doen en de collega’s beter te leren kennen.

De stage gaat best wel goed. Dat mag ook wel, want ik ben inmiddels al halverwege. Vóór 1 februari moet ik het onderzoek afronden en moet het bedrijf tevreden zijn. Gelukkig ben ik nog lang niet klaar met Nieuw-Zeeland zelf. Er staan twee grote trips gepland: rond het Noordereiland met m’n ouders, later deze maand, en dan na m’n stage in m’n eigen auto op naar het mooie Stewart Island!

E noho rā!

Tjeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *