‘Ik doe alles zelf’

Wat is het geheim van een goede ondernemer? Drie genomineerden voor de verkiezing van Beste Studentondernemer van Windesheim geven hun tips. 

Marc Soepenberg, derdejaars technische bedrijfskunde, verkoopt zelfgemaakte meubels van houten pallets met zijn bedrijfje Palletdeal.nl.

“Ik doe alles zelf: de website, boekhouding, marketing, verkoop, transporten inplannen. Dat kost zo’n 25 uur per week. Nu ik stage loop, is het wel lastiger geworden en moet ik alles in de avonduren doen. Wat dat betreft is het prettig dat het hoogseizoen voorbij is, maar ik wil ook modellen gaan maken die aantrekkelijk zijn om binnen neer te zetten.”

Het idee om meubels van pallets te maken, kreeg Marc tijdens vakantie in Kroatië. “Langs het strand stonden mooie palletmeubels waar ik elke avond een biertje dronk. Die meubels vond ik zo leuk, dat ik ook zelf wou proberen om ze in elkaar te zitten. Ik ben gewoon gaan puzzelen met een paar losse pallets en ben uiteindelijk op een eigen ontwerp uitgekomen.”

De verkoop overtreft Marcs stoutste dromen. “Ik had gehoopt op één bestelling per week. Deze zomer had ik er gemiddeld één á twee per dag!” Wat is het geheim achter zijn succes? “Niet te veel nadenken, maar vooral dóén. Ik moest eigenlijk een businessplan maken, maar toen ik begon met mijn bedrijf, was dat nog lang niet af!”

 

Yuandi de Herdt studeert Bedrijfskunde en heeft samen met haar zusje een popcornbedrijf: Yummi Popcorn.

Popcorn, dat is toch geen gat in de markt? “Wij voegen een unieke smaak toe aan de popcorn: stroopwafel. Daarvoor gebruiken we echte ingrediënten en geen kunstmatige smaakstoffen en we zorgen ervoor dat de popcorn weinig calorieën bevat. De meeste popcorn wordt in olie gepoft, maar wij gebruiken hete lucht. Dat heeft wel een paar jaar experimenteren gekost voordat we de goeie techniek hadden gevonden en de ideale samenstelling.”

Yuandi vindt het lastig om een eigen bedrijf met de opleiding te combineren. “Met name tentamenweken zijn zwaar. Gelukkig heb ik op hoog niveau aan turnen gedaan en mijn zusje doet dat nog steeds, dus we zijn al heel geoefend in dingen naast je studie plannen.”

Begin dit jaar begonnen de meiden met hun bedrijfje en de zaken gaan goed. “We krijgen al meer aanvragen binnen dan we kunnen leveren, vooral van groothandelaren. We hebben één machine om de popcorn te maken, die hebben onze lieve ouders betaald. Maar we willen de productie uitbesteden, zodat we veel grotere hoeveelheden aankunnen. Ook willen we in de toekomst verschillende smaken produceren.”

“Mijn advies aan anderen? Doe wat je gelukkig maakt en laat je vooral niet ontmoedigen.”

 

Ascon Dijkstra volgde de associate degree Ondernemen en heeft samen met zijn vader en broer het bedrijf ASCON BV.

Dat maakt ankerlieren en kaapstanders voor grote jachten: de mechanismes om ankers op te halen en te laten zakken en lijnen binnen te trekken voor het aanmeren.

“Laatst zaten we in Florida voor een opdracht! Er zijn wereldwijd maar acht van dit soort bedrijven en het is lastig om concurrenten eruit te tikken. Zij bestaan al heel lang en hebben vaak al jarenlange relaties met onze potentiele klanten, meestal scheepswerven. Contractbesprekingen duren máánden, het gaat ook om veel geld.”

Ascon kwam op dit idee dankzij zijn vader die vroeger een vergelijkbaar bedrijf had. Dat verkocht veel meer scheepsonderdelen, zoals loopplanken, telescoopmasten en kranen. “Helaas liepen niet alle onderdelen even goed en in 2005 ging dat bedrijf failliet. Maar ik zag dat de ankerlieren en kaapstanders wél succesvol waren. Ik besloot begin dit jaar de productie van die onderdelen weer op gang te brengen en dat loopt heel goed. Ik ben heel blij voor mijn vader, want het bedrijf was echt zijn passie en trots. Zonder mij was het nooit gelukt!

Het is dus belangrijk dat je als ondernemer de kansen in de markt ziet en daar goed op inspeelt. En natuurlijk vooral dat je iets doet waar je passie ligt.”

 

Van tandartsenpraktijk tot geslaagde fuif
De hogeschool kiest jaarlijks de beste studentondernemers, waarbij een jury vanuit een aantal genomineerden de winnaars aanwijst. De genomineerden waren dit jaar, naast bovengenoemde drie:

  • Jelle Verdorst, student commerciële economie, levert met zijn bedrijf DentalRules software die processen in tandartspraktijken ondersteunt, zoals personeelsdocumentatie, onderhoud, en het bewaken van protocollen. Jelle werd uiteindelijk gekozen tot winnaar. De prijs? 4125 euro en professionele begeleiding.
  • Hbo-ict-studenten Kubilay Durmusoglu, Sander van den Berg, Robbin Geerlings en Tobias Gerrits (VR Innovations) helpen bedrijven via trainingen, software en video’s om virtual reality en augmented reality effectief en efficiënt in te zetten.
  • Olivier Gossink, student industrieel product ontwerpen, bedenkt en ontwerpt met zijn bedrijf Oliviers Functionals nieuwe multitools, zoals een polsband met nagelvijl, bieropener en stanleymes.

Ook voor veelbelovende start-ups is aandacht:

  • Winnaar in deze categorie was Derestvan.NL, een persbureau van journalistiekstudenten Ron Mauer en Nikkie Serrarens en docent Karel Smouter met verhalen van buiten de randstad.
  • Via Eventbox van Lotte Hersevoort bestel je een gethematiseerde doos met attributen voor een geslaagd feestje, zoals slingers, maar ook hapjes en drankjes.
  • Rik Galenkamp en Laurens van de Lustgraaf (Kubuni) bedachten en verkopen een standaard om je koptelefoon aan op te hangen.
  • Healpt van Bram de Vries biedt een online omgeving, bijvoorbeeld in een smartphone-app, voor zorgaanbieders en patiënten.

 

Tekst: Jitse Schipper
Grote foto: Herman Engbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *