Net de echte Newt


Journalistiekstudent Stijn de Boer staat binnen de cosplay-wereld bekend als Newt Scamander uit de fantasyfilmreeks Fantastic Beasts. Hij lijkt dan ook als twee druppels water, zelfs zónder te schminken.

Drie jaar geleden ging eerstejaars Stijn (23) voor het eerst naar een cosplay-event, waar liefhebbers van fantasyfilms en comicboeken zich verkleden als een bepaald personage, bijvoorbeeld Wonder Woman, de Hulk of – in Stijns geval – Newt Scamander. Sindsdien gaat Stijn door het leven als het karakter dat in de films (een spin-off van Harry Potter) wordt gespeeld door acteur Eddy Redmayne. Compleet met een heuse fanbase. “Het is zo tof wanneer mensen naar mij toekomen en doen alsof ik Newt ben. Ze hebben dan echt het idee dat ze hém zien lopen, in plaats van Stijn. Dan komt alle tijd die ik erin heb gestoken volledig tot zijn recht.”

Overladen met reacties
Aanvankelijk had Stijn zelf niet door hoezeer hij wel niet op Newt Scamander lijkt. “Ik kocht de blauwe jas die Newt draagt in de film ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ via de site van filmproducent Warner Brothers, omdat ik hem gewoon mooi vond. Daarna ben ik in mijn kast gaan kijken naar wat ik zelf nog meer in huis had.” Met dat bij elkaar geraapte zooitje ging hij naar Dutch Comic Con, een steeds groter wordend event in Nederland voor fans van comics, superhelden en games. Daar werd hij overladen met positieve reacties. Bezoekers van het event vonden zijn karakter enorm lijken op de echte Newt: zijn manier van lopen, de outfit, zijn hele uiterlijk. Mensen wilden maar al te graag met hem op de foto. “Thuis hebben we toen met de hele familie opnieuw naar Fantastic Beasts gekeken. Mijn vader viel stil en zei: verrek, je lijkt écht sprekend op hem. Pas toen viel ook bij mij het kwartje.”

Fanbase
Dit jaar is Stijn al door verschillende hobbyfotografen benaderd om als Newt te worden gefotografeerd. Op de offciële Facebookpagina van Harry Potter wordt Stijn gezien als dé Nederlandse lookalike en op zijn instagram-account vragen fans (zelfs uit Amerika) of hij alsjeblieft als Newt naar Comic Con in Londen komt. “Ik ben nog niet helemaal gewend aan die aandacht. Ook in het dagelijks leven komen er mensen naar mij toe om mij te vertellen hoeveel ik op Eddy Redmayne lijk. Heel gek.”

Wanneer Stijn als een ander karakter dan Newt naar een cosplay-event gaat, wordt dat niet altijd gewaardeerd. “Ik ging een keer als Kermit de Kikker, totaal in het groen. Alsnog werd ik herkend. Mensen zijn op zo’n moment echt teleurgesteld over mijn outfit, omdat ze zo graag met Newt op de foto willen. Ik heb me diezelfde dag nog omgekleed.”

Slissen als Newt
Voor zijn optredens en foto’s als Newt mag Stijn helaas geen geld vragen. Warner Brothers heeft het copyright op het karakter van Newt Scamander. Gelukkig hoeft zijn kostuum ook niet veel te kosten. “Mijn moeder breide een sjaal en in kringloopwinkels ging ik op zoek naar de juiste broek en koffer. Mijn thuiskapper stijlde mijn haren op dezelfde manier als die van Eddy Redmayne. Verder kocht ik een lap stof en leerde ik vlinderstrikjes te strikken. Het hoeft niet perfect: Newt is geen net karakter.”

Op zijn kamer leerde Stijn net zo te praten als Newt: slissend en een beetje binnensmonds. “Ik heb me dat zelf aangeleerd door hetzelfde zinnetje elke keer weer te herhalen: ‘Settle down Dougal, it won’t be long’. Na een paar keer oefenen lukte dat gewoon.”

Passie voor het leven
Op dit moment is Stijn alweer bezig om een nieuw kostuum bij elkaar te verzamelen, want zijn fans zien hem graag terug in dezelfde kleding als die van Newt in de nieuwe film ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’, die sinds vorige week in de bioscopen draait. “De één geeft zijn geld uit aan nieuwe voetbalschoenen, ik steek mijn energie in het creëren van een nieuw kostuum. Het scheelt ook dat ik alleen maar andere kleren hoef aan te trekken, de meeste cosplayers zitten voor dit soort events uren in de schmink.”

 

Michelle van der Molen
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *