Patat met blauwe mayonaise en hutspot

Silke Polhuijs zoekt de beste Zwolse plekken om te lunchen, te dineren of te borrelen. Deze keer:

Frietwinkel ’t Bakhuus.

Waren we eindelijk gewend aan biologische frietzaak Dapp in de Diezerstraat, was ‘ie laatst opeens verdwenen. Gelukkig zit er sinds kort weer zo’n veredelde snackbar in de stad, in hetzelfde pand zelfs. Dit keer luisterend naar de naam ’t Bakhuus. Omdat ik soms wel eens klaar ben met de Febo en de Mac, ben ik benieuwd hoe de patatten hier smaken.

In een normale patatzaak is je grootste dilemma: ‘neem ik joppiesaus of mayo?’ of ‘doe ik een frikandel of een soufflé?’ maar veel ingewikkelder wordt het niet. Bij ’t Bakhuus zie je meteen dat je over andere dingen na moet denken. Je kunt gewoon een puntzak bestellen, met gewone of vegan mayonaise, maar er is ook een aantal frietgerechtjes. Daar zit dan een zelfgemaakte topping op, zoals gestoofd rundvlees, kipspiesjes of pulled chicken. Je kunt zelfs blauwe mayo (!) op je friet krijgen. Maar ik ben het meest benieuwd naar één van de toppings: de vegan variant, met jackfruit, bamboe, boontjes en Thaise curry. Huh, op friet? Ik deel ‘m samen met een vriendin en we nemen er ook een patatje kaassoufflé-saté bij. Voor de twee bakken friet plus twee drankjes tik ik 15,70 af.

Oké, dit is waarschijnlijk mijn eigen fout, maar bij een ‘topping’ verwachtte ik iets subtiels, in de vorm van een sausje of zo. Het patatje met de vegan topping blijkt allesbehalve subtiel: ik krijg een bak patat met daarop een enorme berg groente-spul. Het lijkt wel een soort hutspot. Lekker vind ik het niet: de smaak van de gele curry overheerst nogal. Zelfs de patatten smaken niet meer naar patat. Er zit ook een coleslaw-mengseltje bij. Hoe dat vegan is weet ik niet, want in zo’n mengseltje zit toch altijd zuivel verwerkt? Goed, dit is voor mij niet zo’n succes. 

Het andere frietgerechtje blijkt wel lekker. Er zitten drie krokrante kaassouffléetjes bij die makkelijk zijn om te eten, omdat ze zo klein zijn. De combinatie met saté is bijzonder, maar wel prima. Keer wat anders. En nu ik friet proef zonder currysmaak, besef ik hoe lekker en vers de frietjes hier eigenlijk zijn. Had ik nou maar gewoon een ordinaire puntzak mayo besteld… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *