‘Soms word je geslagen’

Yuki van der Hulst studeert pedagogiek & management en werkt daarnaast in een verpleeghuis voor dementerende ouderen.

Wat is er zo mooi aan dit werk?
Het is heel dankbaar. De bewoners zeggen soms tegen me dat ze het fijn vinden als ik ze verzorg of in bed leg. Ze geven eigenlijk altijd complimenten, zonder dat ze zich er misschien helemaal meer bewust van zijn.

Wat doe je zoal?
Mijn dienst bestaat uit de bewoners uit bed halen en naar bed brengen, ze wassen, aankleden en eten maken. Daarnaast drink ik tussendoor gezellig koffie met ze.

Af en toe ook wel heftig toch?
Je ziet bij heel veel bewoners dat dingen die ze vroeger meegemaakt hebben terugkomen in hun dementie. Daardoor reageren ze weleens agressief. Soms word je geslagen, krijg je een schop of krabt er iemand in je arm. Je moet er mee om kunnen gaan. Ik zie het niet als iets ergs, meer als een uitdaging.

Verdient het ook een beetje goed?
Zeker, ik krijg gewoon een vol salaris als verpleegkundige. Dat is flink meer dan wat je bijvoorbeeld in de supermarkt verdient. Ik heb er natuurlijk ook voor gestudeerd.

Kan iedereen in de zorg werken?
Er is heel veel personeelstekort dus er zijn nu geen toelatingseisen meer. Het moet wel bij je passen, je zou het een keer moeten proberen om daar achter te komen.

Wouter Luijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *