‘Sint Maarten helpen met wederopbouw’

De aandacht voor de ramp in Sint Maarten mag niet wegebben, vindt docent Aisha Brandon.

Over St. Maarten maakten ze wel eens een grapje dat het zo klein is dat het maar twee straten kent: Frontstreet and Backstreet. Toen ik na orkaan Irma op Facebook de beelden van de ravage zag, herkende ik die winkelstraten niet. Ik las berichtjes van vrienden en klasgenoten, gezamenlijk in afwachting van berichten van familie en bekenden. Ik was samen met velen in schok. Deze orkaan is allesverwoestend geweest. Ik ben blij dat er zo weinig dodelijke slachtoffers zijn gevallen, maar de opbouw van dit mooie eiland gaat nog veel geld kosten. En ik hoor om mij heen dat mensen echt getraumatiseerd zijn.

Op 10-jarige leeftijd verhuisde ik van Suriname naar St. Maarten. Daar heb ik mijn middelbare schooltijd afgemaakt en ik heb daar heel mooie herinneringen aan. Volley spelen op Mullet Bay beach, ijs halen bij Ben & Jerry’s. De wortels voor mijn docentschap liggen ook op St. Maarten. Ik danste bij Motiance school of Dance en begon op mijn 16e met balletles geven aan kleuters. Vanaf mijn 13e gaf ik optredens op het eiland. Ik ontwikkelde veel zelfvertrouwen en heb sindsdien weinig moeite om voor grote groepen te staan. Ik heb St. Maarten in mijn hart gesloten.

Het is zo inspirerend om klasgenoten en bekenden bezig te zien met de hulp voor St. Maarten. De één op tv bij Pauw vanwege een benefietconcert. De ander zorgt dat supermarkt klanten hun lege flessen geld kunnen doneren. Mijn beste vriendin regelde op haar school oud meubilair om naar St. Maarten te sturen.

Ik voelde een diepe noodzaak om ook in actie te komen. Samen met student Valeska Brown ben ik geld op gaan halen. Dit gesterkt door de berichten in de media. St. Maartenaren zitten niet stil en gaan met goeie moed aan de slag. De nationale hulpactie heeft al flink wat geld opgebracht. Iedere euro telt. Waar ik zelf erg bang voor ben is dat de aandacht al vrij snel weg ebt. Het is dus aan ons die St. Maarten in het hart hebben gesloten om aandacht te blijven vragen voor de wederopbouw.

Hoe kun jij helpen? Er lopen vele acties, of doneer op giro 5125 van het Rode Kruis. Hoewel hulp nooit snel genoeg gaat, hoor ik vele positieve berichten over het werk van het Rode Kruis daar.

Een vriend gaf als tip: wil je ons helpen, kom dan straks op vakantie naar St. Maarten als alles weer een beetje op orde is. Het blijft een prachtig eiland. Je kan er nog steeds geweldig surfen; er zijn nog steeds mooie stranden. Ik weet zeker dat je met open armen wordt ontvangen.

Ergens hoop ik voor elkaar te krijgen dat er vanuit Windesheim stagiaires en vrijwilligers die kant op willen gaan om te helpen met de opbouw. Uit alle ellende komt iets moois. Voor mij persoonlijk is de band met vrienden daar versterkt.

Aisha Brandon (docent bij Social Work Almere) en student Valeska Brown (derdejaars Pedagogiek Almere) hielden afgelopen week op Windesheim Flevoland de inzamelingsactie ‘Geld=Water’ voor drinkwater voor St. Maarten.

 

 

Er zijn 2 reacties op «‘Sint Maarten helpen met wederopbouw’»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *