Broekie in de Zwolse politiek

Margriet Boersma zit in de Zwolse raad en loopt stage bij een Tweede Kamerlid.

Studente Margriet is jongste gemeenteraadslid

Margriet Boersma studeert Bedrijfskunde en zit in de gemeenteraad van Zwolle. Daar is ze de jongste. “Als je jong bent, sta je nog open voor veranderingen.”

“Mijn interesse voor politiek werd gewekt toen Anders Breivik al die kinderen doodschoot. Hoe kwam hij in vredesnaam aan al die wapens? Ik wilde weten hoe het wetten- en regelsysteem in Europa en in Nederland werkt en wat we daaraan kunnen veranderen.”

Margriet Boersma, derdejaars student Bedrijfskunde MER, is sinds eind maart gemeenteraadslid voor het CDA in Zwolle. “Ik vind het leuk om me overal mee te bemoeien. Om met mensen in gesprek te gaan en na te denken wat de beste oplossing voor een probleem is.”

Verantwoording
Met 22 jaar is Margriet het jongste lid van de Zwolse gemeenteraad. Zelf ziet ze dat als voordeel: “Als je jong bent, sta je nog open voor veranderingen. Ik word in de partij ook wel als referentiekader gebruikt: Margriet, denk je dat dit idee aanslaat bij jongeren?”

Margriet wil zich vooral inzetten voor studenten en is woordvoerder voor thema’s als onderwijs, evenementen (festivals!) en sport. “Zo ging ik namens onze partij naar een bijeenkomst over hoe Zwolle een betere studentenstad kan worden. Het ging onder andere over het woningtekort onder studenten. Helaas kunnen we dat niet makkelijk oplossen, maar het is wel belangrijk om op zo’n avond begrip te tonen, te laten zien dat we als gemeente de problemen serieus nemen en ermee aan de slag gaan.”

Haar gebrek aan ervaring ziet ze niet per se als nadeel: “Ik ga misschien wat onbezonnener een debat in. Ik zeg gewoon wat ik denk. Mijn mening is niet altijd politiek gevormd, maar als je dicht bij jezelf blijft, hou je het werk wel het langste vol.”

Hondenpoep en amateurclubs
Margriet heeft tijdens de raadvergaderingen al verschillende mondelinge vragen gesteld. “In het begin vooral over onbelangrijkere onderwerpen, zoals hondenpoep. Maar laatst ging het over een subsidie van de rijksoverheid voor sportclubs die hun gebouwen willen onderhouden of uitbreiden. Ik heb gevraagd wat onze gemeente kan doen om die regeling te promoten onder Zwolse amateurclubs. De wethouder zei dat eraan wordt gewerkt. Als raadslid neem je dat mee in gesprekken met sportclubs en hoor je hoe het wel en niet wordt opgepakt.”

Margriet vindt het spreken in de raad best leuk, maar uiteindelijk geniet ze veel meer van het werk eromheen: “Het mooiste is in gesprek te gaan met burgers. Je doet het uiteindelijk voor hen.”

Wow-effect
Voor haar studie loopt Margriet stage bij Tweede Kamerlid Evert-Jan Slootweg. “De eerste week in Den Haag had echt het wow-effect: grote klassieke gebouwen, bekende mensen om je heen. Maar ik voelde me er snel thuis, want ze laten me volledige deel uitmaken van het team.”

Margriet mag helpen met alles wat Slootweg doet, zoals debatten voorbereiden en werkbezoeken afleggen en verder doet ze onderzoek binnen de ouderenzorg. “Het werk voor de Kamer is niet per se moeilijker dan voor de gemeenteraad, maar het is vaak wel méér werk. De Kamer beslist over dingen die groter zijn en meer mensen raken. Als raadslid zit je heel dicht op de burgers en ga je over verkeersdrempels of bomenkap waar je direct iets concreets aan kunt doen. De Tweede Kamer neemt beslissingen waarvan je soms pas na een jaar de gevolgen ziet.”

Energie
Margriets agenda zit flink vol: elke week vier dagen stage en het gemeenteraadswerk kost al gauw drie avonden plus voorbereiding. “Per week ben ik ruim vijftig uur met politiek bezig. In de trein terug vanuit Den Haag ben ik alweer bezig met stukken van de raad. Eten doe ik wel op een ander moment.”

Komt ze dan wel tot rust? “Onderweg staar ik altijd naar de Oostvaardersplassen om m’n hersenen leeg te maken. Heerlijk! Maar het is inderdaad wel druk. In de weekenden plan ik af en toe even helemaal niets. Ideaal is het niet, maar ik neem het voor lief. Ik vind het leuk om met politiek bezig te zijn en alle energie die ik erin stop haal ik er ook weer uit.”

Jitse Schipper
Foto: Herman Engbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *