Martin Jans: Ontmoetingen (3)

Pastor Martin Jans schrijft elke maand een column over zijn werk als studentenpastor.

Verbeeldingskracht

Hij was gaan twijfelen. Zijn ouders vonden het geen goed idee, hadden dat nooit gevonden. Zij waren ondernemers, altijd hard gewerkt. Hun zoon wilde in de kunst. Maar dat was niet slim omdat je daar geen baan mee kon krijgen zeiden ze. Hij had ervan wakker gelegen maar uiteindelijk toch gekozen voor de kunstacademie. De strenge selectie had hij overleefd en hij was aan de studie begonnen.

Daarmee was de twijfel niet voorbij. Vaak hoorde hij in zijn hoofd de stem van zijn ouders. Zouden ze niet toch gelijk hebben? Niemand in zijn familie deed iets met kunst. Hij had het altijd goed kunnen verbergen. Was begonnen met tekenen in zijn agenda, heel gedetailleerd, schetsen van vreemde wezens in een soort maanlandschap. Het was nooit gestopt, altijd weer vond zijn hand ruimte om te tekenen. Hij liet een kleine tekening zien: ik zag merkwaardige figuren met tentakels, ogen, slangen. Vloeistoffen stroomden van de een in de ander. Op de witte randen van de bladzijden in zijn agenda kon alles.

We raakten in gesprek bij een bijeenkomst van ArtEZ, de kunstacademie hier in Zwolle. Zijn gele broek viel op, en hij stond net als ik alleen in een hoek van de hal. Hij was verrast om daar zomaar een dominee te ontmoeten, maar met een goed kop koffie was dat best te doen zei hij.

Toeval of niet, de bijeenkomst werd geopend door een andere dominee. Eentje die werkt op de Zuidas in Amsterdam, tussen de kantoren van verzekeraars en bankiers. Een wereld van getallen, van euro’s. Van winst maken, doelen stellen en keihard werken omdat het nu eenmaal moet. In zijn Grand Café op de Zuidas brengt hij met poëzie, muziek en oude bijbelverhalen mensen bij elkaar. Want, zo zei hij, zonder verbeeldingskracht ontmenselijken we. Dan worden wij productiemiddelen, slaaf van wie het voor het zeggen hebben.

Toen ik de student zijn tekening teruggaf vroeg ik hem wat hij vond van de toespraak bij de opening. Hij keek mij aan en we bleven beiden een tijd stil. Toen legde hij zijn hand op zijn hart en verbrak de stilte: “ik heb de goede studie gekozen”.

Martin Jans is studentenpastor van Windesheim, ArtEZ en KPZ Zwolle

 

 

Er is 1 reactie op “Martin Jans: Ontmoetingen (3)

  1. Arie Jansen schreef:

    Dag Martin,
    Mooie column. Het zou mooi zijn als er op Windesheim ook bij de economische studies voortdurend aandacht is en blijft voor de verbeeldingskracht en kritische kanttekeningen bij de economische ‘werkelijkheid’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *