‘Afslachten die handel!’

Schelden, winnen én lol maken tijdens League of Legends-toernooi

Online gamen: helemaal in je eigen wereldje of juist verrassend sociaal? Leden van de Zwolse studentenvereniging Navigators vonden elkaar in het fantasyspel League of Legends. “Eerst chat je over tactiek, later ook over andere dingen.”

“Fuck, ik ga dood!” “Lekker dan, afslachten die handel!” De krachttermen en bloeddorstige aanmoedigingen vliegen heen en weer vanachter de vele beeldschermen. Vijfentwintig gamers hebben hun computer naar Het Vliegende Paard gesleept voor een toernooi van de populaire computergame League of Legends. Wat maakt het spel zo leuk? Dat je het samen met anderen doet, daarover zijn alle deelnemers eensgezind.

“Het is een enorm sociaal spel”, zegt Joshua Wever, afgestudeerd applicatieontwikkelaar. “Je hebt een gezamenlijke strategie nodig om te winnen dus je moet heel veel communiceren, zodat je bijvoorbeeld weet waar de anderen zijn, wie welke taak op zich neemt of wanneer je samen optrekt.”

Nieuwe vriendschappen
League of Legends is een ‘multiplayer online battle arena game’ en wordt gespeeld in teams van vijf tegen vijf of drie tegen drie. Dat kun je doen met vrienden die je uit het echte leven kent, of je met andere spelers die op dat moment online zijn. “Zo ontmoet je nieuwe mensen”, zegt verpleegkundestudent Thamas Heetebrij. “Laatst werd ik uitgenodigd voor een game door een 22-jarige Belg die op zakenreis was in Portugal. Lachen!”

Verschillende deelnemers hebben elkaar online leren kennen en zijn gezamenlijk naar het toernooi gekomen. Masterstudent Dick Wijker komt zelfs helemaal uit Delft: “Tijdens het spel praat je via chat of voice-chat. In het begin vooral over tactiek, maar later ook over andere dingen en dan leer je mekaar kennen. Op een gegeven moment besloten we met een groepje eens in het echt af te spreken en zo zijn we vrienden geworden.”

Of ik een man ben?
Het toernooi wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden, op initiatief van de Zwolse studentenvereniging Navigators (NSZ). Thamas: “We ontdekten dat veel mensen op onze vereniging League of Legends spelen, dus gingen we dat samen doen. Inmiddels hebben we al een groep van 22 mensen! Zo kwamen we op het idee van een toernooi. We legden het voor bij Buro Ruis en dat heeft de organisatie op zich genomen.”

De game wordt gespeeld door mensen van allerlei leeftijden en achtergronden, maar wel overwegend door mannen.

Oud-journalistiekstudent Nadine Kragtwijk is de enige vrouwelijke deelnemer: “Als ik het in de chat over m’n vriendje heb, vragen andere spelers altijd of ik gay ben, want ze gaan ervan uit dat ik een man ben. Als ze weten dat ik een vrouw ben, verwachten ze gelijk minder van me. Of ik dat een belediging vind? Neuh, ik ben ook niet zo heel goed. En het werkt alleen maar in m’n voordeel als ik dan een keer beter speel, want dat verwachten ze niet.”

Toxic game
Veel deelnemers spelen bijna dagelijks League of Legends. “Elke 24 uur krijg je een missie die je alleen die dag kunt winnen, dus dan start je het spel toch even op”, zegt Nadine. “Maar als het slecht gaat, ben ik er soms helemaal klaar mee en dan speel ik een paar weken niet.”

Jeffrey Patist volgde een koksopleiding, maar is daarmee gestopt: “Ik heb anderhalf jaar lang depressief thuisgezeten toen mijn vader net was overleden. Toen speelde ik dit spel de hele dag. Het is een toxic game. Als je verliest, kun je daar flink chagrijnig van worden. Kijk maar om je heen: er wordt de hele tijd gescholden.”

Heeft het spel een slechte invloed? “Als je het alleen voor de lol doet en goed doseert, valt dat best mee”, zegt Dennis Damen, die het een paar uur per week speelt. “Het bevordert je reactiesnelheid, tactisch inzicht en denkvermogen. Ik merk die positieve effecten bijvoorbeeld als ik autorij.”

LoL in het kort:

• Doel van League of Legends (LoL voor ingewijden): vernietig de basis van het andere team
  • Er zijn grofweg drie routes (lanes) om die basis te bereiken. Je spreekt met je teamgenoten af wie welke route neemt en hoe dat wordt aangepakt.
  • Onderweg kom je vijanden, torens en andere elementen tegen die je moet bestrijden of waarmee je je team kunt versterken.
  • Iedere speler heeft z’n eigen karakter (champion) met eigen krachten en zwaktes.

Jitse Schipper
Foto: Gerben Rink