‘Zonder bsa kun je focussen op persoonlijke ontwikkeling’

Windesheim gaat het Bindend Studieadvies (BSA) mogelijk helemaal afschaffen, eerstejaars met minder dan 54 punten worden dan niet meer weggestuurd. Wat vinden studenten van dat plan?

“Dan heb je toch helemaal geen doel meer in je eerste jaar? Ik vind de BSA een positieve prikkel. De 54 puntennorm valt prima te behalen. Waar werk je anders nog naartoe? Mijn hele motivatie zou weg zijn, en SB-gesprekken lijken mij ook nutteloos als de docent geen stok achter de deur meer heeft.”
Leon Veenemans (19)
tweedejaars small business & retail management

“Goed plan. Ik vond het al raar dat je wordt beoordeeld op studiepunten. Mijn ervaring is dat de punten die je op school haalt vaak niet nodig zijn in de praktijk. Nu selecteert Windesheim studenten die goed kunnen leren in plaats van studenten die talent hebben. Zo gaat er ongemerkt talent verloren.”
Grady Milovic (21)
eerstejaars journalistiek

“Ik ben voor het afschaffen van de BSA-norm. Ik hoop dat studenten zich dan gaan focussen op hun persoonlijke ontwikkeling, in plaats van het halen van 54 punten of meer. De druk in het eerste jaar is al zo hoog, dan verlies je gauw uit het oog waar je het allemaal voor doet.”
Nikkie Serrarens (21)
derdejaars journalistiek

“Sommige eerstejaars willen echt heel graag. In het huidige systeem is het dan zuur dat ze niet mogen blijven, terwijl ze grote vorderingen hebben gemaakt. Als je de kans krijgt je eerste jaar rustig te halen, ben je ook veel gemotiveerder om je opleiding af te maken. Nu moeten studenten soms switchen vanwege de strenge norm.”
Stefanie Breden (25)
vierdejaars communicatie

“Ik vind het eigenlijk wel te streng nu. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je de BSA-norm niet haalt. Zo moeten wij in de eerste periode al een boek schrijven over een historisch thema, best wel heftig. Ik ben bang dat de lat nu wat te hoog ligt en mensen sneller opgeven.”
Frederik Leŝko (18)
eerstejaars lerarenopleiding geschiedenis

Maarten Kors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *