Domein BMR krijgt alternatieve BSA

Hagoort: ‘Ik vind het een mooi resultaat’

  • Bestuurscollege en Centrale Medezeggenschap bereiken akkoord
  • Experiment met alternatief voor BSA start in domein BMR – zonder het Honours College

Het had heel wat voeten in de aarde, maar het bestuurscollege en de Centrale Ondernemingsraad hebben elkaar gevonden. Met oorspronkelijke voornemen van het College om Windesheimbreed een alternatief voor de BSA in te voeren (een ‘hoofdfasenorm’) is van tafel. In plaats daarvan gaat het domein Business, Media en Recht komend schooljaar experimenten met alternatieven.

Collegevoorzitter Henk Hagoort had wel verwacht dat een en ander de nodige tijd zou kosten: ‘Het onderwerp raakt aan veel emoties en overtuigingen. We constateerden dat het draagvlak voor ons uiteindelijke voorstel niet overal even groot was. En daarbij werd in maart duidelijk dat ook de Centrale Ondernemingsraad ook inhoudelijke bezwaren had.’

Die kwamen erop neer dat de Raad vond dat het College zijn plannen veel te snel wilde doorvoeren. Waarom niet voorzichtiger opereren? Hagoort: ‘We hadden als College de hoofdfasenorm inderdaad graag Windesheimbreed ingevoerd. Volgens ons deed dat voorstel recht aan wat er binnen de teams leefde, namelijk een goede balans tussen het voorkomen van onnodige uitval mét het behouden van een drempel. Maar laat ik beginnen met te zeggen dat álle partijen het eens waren over het doel van ons voorstel: het terugdringen van onnodige uitval. De vraag was of ons voorstel daar écht aan zou bijdragen en of het geen onbedoelde schadelijke effecten zou hebben, bijvoorbeeld een stijging van het aantal langstudeerders. Uiteindelijk hebben we ruimte geschapen voor een experiment in een heel domein – dat vind ik een mooi resultaat.’

Binnen het domein BMR was draagvlak om hiermee aan de slag te gaan. Alleen het Windesheim Honours College haakte op een gegeven moment af. Voor deze opleiding is experimenteren minder relevant: ze kent al selectie aan de poort en heeft, vergeleken met andere opleidingen, een heel lage uitval. Het experiment bij de rest van BMR gaat minimaal twee jaar lopen. Hagoort: ‘Je hebt nu eenmaal tijd nodig om te zien of de hoofdfasenorm het beoogde effect heeft op de uitval – en om te kijken wat voor andere effecten er zijn, bijvoorbeeld op het aantal langstudeerders. Als dan na die twee (of meer) jaar blijkt dat de hoofdfasenorm bijdraagt aan het terugdringen van de uitval, zonder dat er al te grote nadelige effecten optreden, dan gaan we opnieuw het gesprek met de CMR aan over een mogelijke bredere invoering van de hoofdfasenorm.’

Windesheim is niet de enige hogeschool die “morrelt” aan de BSA. De Hogeschool Rotterdam heeft een eigen aanpak ontwikkeld, de Leidse Hogeschool, in Zeeland en bij de Hogeschool Zuyd wordt hieraan gewerkt. Het wachten is ook op een officiële brief van de minister, met haar visie op de BSA. Hagoort is benieuwd hoe de ervaringen bij BMR zich zullen verhouden met de ervaringen elders. ‘Ik ben benieuwd wat wij daaraan kunnen toevoegen.’ (MH)

Er is 1 reactie op “Domein BMR krijgt alternatieve BSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *